Ola Skuterud

Ola Skuterud (f. 1942) har arbeidet for Internasjonale Røde Kors fra 1993 til 2010. Han har blant annet ledet organisasjonens arbeid for hjelpetrengende i Palestina med base i Ramallah. I 2003 ble han tildelt Palestina Røde Halvmånes høyeste utmerkelse for sin innsats. Skuterud er den første utenlandske hjelpearbeideren som har fått denne utmerkelsen.

I 1998 ble Ola Skuterud kidnappet av opprørere i Somalia, hvor han sammen med ni andre hjelpearbeidere ble holdt som gissel i ni døgn. Etter dette fortsatte han sin tjeneste i Somalia i to år før han ble kalt til nye oppdrag på Vestbredden. Kort tid etter at Skuterud kom tilbake til Ramallah i 2000, brøt den andre intifadaen løs.

I 2003 dro Ola Skuterud tilbake til Afrika som delegasjonsleder for Røde Kors arbeid i Eritrea. Etter jordskjelvet i Indiahavet 2004 var det bruk for ham i Indonesia, hvor han ledet hjelpearbeid i Banda Aceh i 18 måneder. Deretter gikk turen tilbake til Palestina i 2006.

Ola Skuterud er bosatt i Stavanger. Han er gift med Kari Skuterud, som også har vært engasjert som hjelpearbeider for Røde Kors.

Utgivelser

Kors, krystall og halvmåne – Det grensesprengende humanitære initiativ (2013)