Psykopp Nytt 2006 nr. 4

kr 49,00

Varenummer: 182 Kategori:

Beskrivelse

I PORTRETTET: Joachim Trier er manusforfatter og regissør. I høst hadde filmen hans ”Reprise” premiere på norske kinoer. Filmen beskriver generasjonen som ikke klarer å leve opp til seg selv, og ikke mestrer kollisjonen mellom håp og virkelighet. Filmen høstet glitrende kritikker, og har fått stor internasjonal oppmerksomhet. 

SOSIAL FERDIGHETSTRENING: Psykiatrisk klinikk på Stavanger Universitetssykehus har drevet kurs i ferdighetstrening siden 1993. På 70-tallet utviklet den amerikanske psykiateren Paul Liberman gruppebaserte programmer for sosial ferdighetstrening. De norske versjonene er tilpasset norske forhold av psykiater Rolf Gråwe ved NTNU.

KUNSTNERPORTRETT: Tove Ditlevsen er en anerkjent og elsket dansk forfatter. En vond oppvekst førte henne ut i et liv med rus, angst og skrivekunst. Rusmisbruk og angst fikk aldri bukt med hennes ukuelige humor og skapertrang som drev henne fra bok til bok, fra mann til mann. Hennes gripende diktning viser at hun var en av nordisk litteraturs store kvinneskikkelser.

MESTRING AV AGORAFOBI: Direkte oversatt betyr agorafobi ”frykt for åpne plasser”, men det er noe langt mer. Det handler om frykten for ikke å mestre visse situasjoner og steder. Alle har slike tanker iblant, men de passerer uten at vi blir urolige. Når slike tanker fastner kan vi få angst som kan utvikle seg til panikk.

DRØMMER: Drømmen har opptatt menneskene siden tidenes morgen. Med litt dikterisk frihet kan vi forestille oss at på den første dag våknet de første menneskene, og steg ut av nattens drøm og dens stemninger idet de tok vår verden i øyesyn for aller første gang.