Råolje : «Alexander L. Kielland»-ulykken Hendelsen, etterspillet, hemmelighetene

kr 379,00

Tomt på lager

Varenummer: 9788282172301 Kategori: Forfatter: Marie Smith-Solbakken

Beskrivelse

(Ikke tilgjengelig)

27. mars 1980 kantrer boligplattformen «Alexander L. Kielland». 123 menn mister livet, 89 overlever. Dette er Norges største industrielle ulykke. Mange mener at årsaken til katastrofen ennå ikke er avdekket.

Denne boken dokumenterer sider ved ulykkeshendelsen og etterspillet som tidligere ikke er kjent. Bak ligger et omfattende forskningsbasert arbeid hvor forfatterne gir stemme og anerkjennelse til mange som mener at de ikke ble hørt etter ulykken. Det er gjennomført intervjuer med mer enn 250 berørte personer, alt fra sønnen i Førresfjorden som mistet sin far, til statsministeren som senket plattformen. Forfatterne har også gjennomgått arkiver som fram til nå ikke har vært åpnet, og avdekker dokumenter som viser at riggeier og operatør innrømmer mer ansvar enn de hittil har gjort offentlig. Dette er også historien om ansatte som var urolige for sikkerheten om bord, for hvordan plattformen var utstyrt og hvordan den ble brukt. Det handler om rapportering av feil og mangler som ble ignorert, tilbakeholdelse av informasjon og trusler om sanksjoner. Slik plasserer boken seg sentralt i dagens debatt om varsling av uregelmessigheter på arbeidsplasser offshore, som særlig de siste årene er utfordret av kostnadskutt og effektivisering. Den viktigste lærdommen fra «Kielland» er at sikkerhet bygger på arbeidstakere som våger å varsle – og blir lyttet til. «Alexander L. Kielland»-ulykken – hendelsen, etterspillet, hemmelighetene» handler derfor ikke bare om fortiden. Mest av alt handler den om vår egen tid og fremtidens utfordringer.

Dette er bind 1 i RÅOLJE-serien.

 

En fantastisk humanistisk forskerprestasjon; Erkjennelsesutvidende, kritisk og dypt meningsfullt. Stemmene i denne boken vil berøre deg.

May Brith Ohman Nielsen Professor i historie, Universitetet i Agder